Oldal kiválasztása

Kedvenc témáim egyike a koncertek fotózása. Pedig a fotósok szerint ez egy nagyon nehéz műfaj. Miért?

  • Állandóan változnak a fények, színegyensúlyt beállítani szinte képtelenség. Ezt általában az utómunka során szoktam beállítani.
  • Ha nincs fehér fény, hanem csak vörös, zöld, kék és társai, akkor az elkészült fényképekből nagyon nehéz bármit is kihozni. Zöld fény esetén mindenki SHREK lesz, Vörös fény esetén pedig az egész emberből semmi se látszik (a fényképezőgép nem szereti az erős vörös fényt). Ilyen esetben segít a fényképek fekete – fehér konvertálása.
  • Kevés fény. Igen a Fény az kevés. Főleg ha nincs rendesen megvilágítva. Koncerten vakut használni, bizonyos kivételektől eltekintve  illetlenség (“pofán vakuzni” az előadót). Így a meglévő fényekkel kell elérni a helyes expozíciót. Ráadásul az agyonvakuzott képek lapos, színtelen, szagtalan képeket eredményeznek.
  • Mivel kevés a fény, nagy fényerejű objektív ajánlott (legalább 2.8, de ajánlott a fix 1.8-as, 1.4-es objektívek használata). Ezek nagyon drágák, és nem minden fotós engedheti meg magának. Nem árt ehhez full frame fényképezőgép beszerzése. Ez szintén nagyon drága.
  • Ha nincs jó helyed, és a tömegből kell fotózni, akkor az első sorban nem könnyű a helyzet. Gyakran a közönség pogózása közepette kell stabilan megtartani a gépet, és arra is kell figyelni, nehogy kiüssék a kezedből.
  • Ha tömegben vagy, sokan megkérdezik, hogy partyfotós vagy -e. Ha azt mondom, hogy igen, akkor azonnal egy közös képet követelnek a barátaikkal. Ehhez minimum objektívcsere, vakufelhelyezés és minden egyéb beállítás átállítása szükséges. Kérik a képet. adok névjegyet, de csak nagyon ritkán jelentkeznek érte. 🙂 Ha azt mondom, hogy nem vagyok partyfotós és most nem csinálnék képet akkor meg suttyó parasztnak titulálnak.

 

 

 

IMG_5040

Színpadon a Vírus. Gallai Gyula épp a legjobb arcát mutatja.

DSC_0314_filtered

Demjén koncert gyálon. Itt jó helyem volt, beengedtek a színpad elé.

IMG_5016

Itt már látszik a Shrek effektus.

IMG_4966

Szokatlan megoldás egy viszonylag kis helyen székre állni és teleobjektívvel meglőni a zenekart.